Velikani ZG kuglanja

DRAGAŠ, Nikola

DRAGAŠ, Nikola

DRAGAŠ, Nikola (Zemunik Donji, 1.11.1944.).

'Djetinjstvo mi je bilo vrlo teško, zapravo najteže razdoblje u životu. Ipak, rado se sjećam dječačkih dana, provedenih u Zemuniku Donjem. Oca sam izgubio 1945. godine. Poginuo je kao partizan, a meni je bilo nekoliko mjeseci. Zbog očeva sudjelovanja u ratu, na strani antifašista, postao sam dijete palog borca. O meni je skrbila država, koja je brinula i omogućila moje školovanje. Majka i ja ostali smo bez nekakve mogućnosti za dobrim životom. Majka je svakodnevno nadničarila, žela i kopala. Radila je drugima sve poslove koje je znala da bi me prehranila, uzdizala i školovala. Sirotinja smo bili, možda i najveća u Zamuniku. Rastao sam uz majku do 15. godine, onda su nas okolnosti razdvojile. Pošao sam u Zagreb s nadom u bolji život, noseći sa sobom i sve moje uspomene iz djetinjstva...'

dragas2

Nikoli Dragašu je Đački dom u Vlaškoj bio prvim prebivalištem u središnjem gradu Hrvatske. Školu Učenika u privredi Bućan iz Zemunika Donjeg polazio je u zgradi izgrađenoj u okruženju Svetica, Sesvetske, Ružmarinske i Harambašićeve ulice. Svjedodžbu o položenim ispitima za radnika u trgovačkoj struci primio je 1962. godine u školskim prostorima koji se nalaze na Trgu Johna Fitzgeralda Kennedyja, kakvim je imenom označeno zemljište na kojem je nikao i Ekonomski fakultet. Nakon atentata na američkog predsjednika, u studenom 1963. U 1962. mlađahni trgovački pomoćnik upošljava se u trgovinskom lancu Kožaplastika kojim je ravnao Petar Lamza, ugledni djelatnik s predsjedničkim ovlastima u Biciklističkom savezu Hrvatske. San dječaka Bućana iz Zemunika Donjeg postao je zbiljom. Imao je kruh u rukama, mogao je kupiti bombone i nogometnu loptu. Ured za socijalno staranju u Zadru nije više morao slati stipendijske novce, jer se Bućan, s 18 godina, čvrsto osovio na svoje noge. Zagreb je prestao biti boravišnim gradom Blići, kako su Nikolu od milja zvali trgovci s kojima je radio, već će u novom prebivalištu mladi Dragaš požuriti u druge privlačne preokupacije. Bernard Vukas je uvjetovao prvo Nikolino ulaženje među nogometaše. U družini OTJ-a (Omladinske tvornice Jedinstvo) provjeravao je naučeno na kamenjaru u rodnom selu. Loptanjem se bavio i nakon susreta s kuglama na kuglani Macan u Vlaškoj ulici, kamo su ga nagovorili poći radi saznanja o Nikolinoj uspješnosti među boćarima u Zemuniku. U papirima Nikole Dragaša, koje se najčešće uzimalo za karakteristike, odgovorni je drug ubilježio naročit dar za crtanje i boćanje. Odgojitelji u đačkom domu, stoga, nukali su Nikolu da pođe na kuglanu u istoj ulici. Kolebanje između nogometa i kuglanja trajalo je do saznanja njegova poslovođe za tajnu iz Nikolinih papira, odnosno do Nikolina povratka s odsluženja vojnog roka. Vladimir Sappe i Vladimir Obranković bili su poslovođa i zamjenik trgovine Kožaplastika u Jurišićevoj 16. Jednog utorka su navukli Bliću da pođe s njima na kuglanu, u nedaleku Vlašku ulicu. - Nikola Dragaš pristupa Medvedgrad-Dinamu potkraj 1963. godine.

dragas-prvak

1969. postaje omladinski prvak Zagreba i Hrvatske, nastupa za reprezentaciju Hrvatske koja pobjeđuje na turniru Dana Mladosti. 1970. bio je tek 44. na državnom prvestvu u Krapinskim toplicama. 1971. prelazi u redove Medveščaka i postaje prvak Zagreba, družinski prvak Jugoslavije i reprezentativac. Potom slijede zlatne godine na Svjetskim prvenstvima - 1972. u Spltu, 1974. u Eppelheimu i 1976. u Beču. 1974. i 1976. u paru sa Steržajem osvaja i 2 srebra, te ekipno 1976. zlato, a 1972. i 1974. broncu. Ekipne bronce osvajao je još i 1980., 1982., 1984., 1986. i 1988. kada je u paru s Urbancom osvojio i svjetsko zlato. 1990. planirao se oprostiti od kuglanja no kuglanje je jače od njega te i danas aktivno kugla, koliko mu zdravlje dozvoljava. 1996. bio je član reprezentacije Hrvatske u jedinoj ekipnoj muškoj medalji za našu državu - srebru. Kroz sve te godine Nikola je postigao i brojne uspjehe s Medveščakom - 11 naslova u Jugoslaviji i 6 u Hrvatskoj, 8 Europapokala i 2 Weltpokala, te je pojedinačno 6 puta bio prvak Jugoslavije, a u paru čak 11 puta.

 dragas-ozbiljna

'Kuglač s odlikama pobjednika. Velika Borbenost mu je naročitom vrlinom. Rijetkog je dara u odigravanju svakog hica. Umjesto serije, on svaku kuglu polaže na drugi način. Izvanredan taktičar, naročit u razradi i provedbi nastupa. U tehničkom smislu izbačaj na desnu nogu daje mu naročitu prednost. Igra prstima i kugli daje željeno usmjerenje i korekturu putanje. Jačina i brzina izbačaja i rad prstima omogućuju kugli kratko klizanje na početku staze što rezultira bogatim učinkom kugle.' Tako ga je opisao Nikola Marinković, i sam uspješan kuglač, skrbnik o dokumentaciji Medveščaka.'Između 1971. i 2008. porušio je 918.977 čunjeva u 1034 nastupa te osvojio 268 prvih, 87 drugih i 36 trećih mjesta.' Nikola Dragaš jest legendom kuglačkog sporta. U kuglanju je širio djelatnosti, ali nitko ne zna broj 'usmenih novina' na kojima je popularizirao kuglanje. Trostruki svjetski prvak jamačno nema osporavatelja u propagandi i zagovaranju sportske igre u kojoj je 2013. godine proslavio 50 godina aktivnog kuglanja!

(preuzeto iz monografije Jovana Kosijera 'Kuglački klub Medveščak 50 godina 1958.-2008.')

Savska cesta 137, Zagreb, tel. 01 6398 609, fax: 01 6398 563